Żegnaj zimo - witaj Wiosno! 21 marca 2019

Fundacja Dwa Ognie wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji „Bystrzyca” w Lublinie Sp. z o. o. zaprosiła do udziału w wydarzeniu „Żegnaj zimo – Witaj Wiosno!” zaplanowanym na 21 marca 2019r. – czyli kalendarzowy pierwszy dzień wiosny. Zgodnie z tradycyjnym zwyczajem w tym dniu wspólnie z dziećmi przywitaliśmy wiosnę, żegnając zimę symbolicznym utopieniem Marzanny.

#Wstawaj Alicja - 16 marca 2019

Miło jest bawić się i jednocześnie pomagać. Podczas akcji Uwolnij ciucha w przestrzeni małego CSK wspominaliśmy z dziećmi i ich opiekunami dawne zabawy. Myszka Miki stworzyła skomplikowaną przeplatankę z gumy. Poskakaliśmy w klasy. W ruch poszły kapsle i karty do gry. Memory i Dobble stały się hitem. Najwięcej emocji i radości było podczas zabawy w ciepło – zimno oraz chowanego, Kryjówki były mega skomplikowane, a dzieci odnajdując pozostałych uczestników nie posiadały się ze szczęścia.
W części plastycznej stworzyliśmy za pomocą różnych materiałów plastycznych specjalne kreacje.

Uwolnij Ciucha - 28 października 2018

Udział w akcji charytatywnej Uwolnij Ciucha, z której całkowity dochód został przeznaczony na leczenie nowotworu  małej Marysi (#kotekMarysi). Wydarzenie miało miejsce w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. Fundacja zaproponowała małym uczestnikom udział w  zajęciach plastycznych polegających na kreatywnym wyklejaniu postaci z bajek metodą kolażu. Prace powstały w oparciu o wykorzystanie niepotrzebnych materiałów, takich jak: guziki, ścinki z gazet, ulotek itp.

Kiermasz dobrych zabawek i książek - 21 października 2018

Organizacja autorskiego „Kiermaszu dobrych zabawek i książek” we współpracy z Parafią św. Józefa w Lublinie. Idea kiermaszu została oparta na „wyprzedaży garażowej” zabawek i książek przyniesionych przez parafian. Dochód z tego wydarzenia został przekazany na specjalnie utworzony fundusz pomocowy dla potrzebujących parafian”, z którego środki docelowo postanowiono  przekazać na zakup niezbędnych leków i środków higienicznych pierwszej potrzeby dla osób starszych w trudnej sytuacji materialnej zamieszkujących teren parafii.

Piknik rodzinny w Gutanowie - 15 sierpień 2018

Organizacja zajęć ruchowych i sportowych dla dzieci i dorosłych podczas Pikniku rodzinnego w Gutanowie pod Lublinem. Do zabawy wykorzystaliśmy worki, linę, skakanki i piłki. Ponadto zagraliśmy w łapki, zbijaka oraz przygotowaliśmy zabawy ruchowej tj. 1,2,3 Baba Jaga patrzy.

Lato na Placu Litewskim - 22 lipca - 26 sierpnia 2018

Udział w akcji „Lato na Placu Litewskim”. Wolontariusze wspólnie z uczestnikami wykorzystali przestrzeń w centrum Lublina i za pomocą kredy stworzyli kreatywną planszę z zadaniami do wykonania. Ponadto odbyły się zabawy ruchowe na świeżym powietrzu.

Festyn szkolny przez Zespole Szkół nr 12 - 09 czerwca 2018

Animatorzy przeprowadzili zabawy ruchowe na świeżym powietrzu, a także zintegrowali lokalna społeczność zapraszając do wspólnego przeciągania liny i skoku w workach.

Noc Kultury - 02/03 czerwca 2018

Fundacja Dwa Ognie bawiła się z uczestnikami Nocy Kultury na lubelskich błoniach pod Zamkiem Lubelskim. Animatorzy wykorzystali tereny zielone i w tej przestrzeni zaproponowali udział w przeciąganiu liny, skokach w workach. Stworzyli pole do gry w dwa ognie i przypomnieli zabawy ruchowe. Wydarzenie organizowane przez Warsztaty Kultury w Lublinie.

Wyścig kaczek - 27 maja 2018

Udział w V edycji akcji charytatywnej – Wyścigu Kaczek organizowanego przez Fundację „Skrzydła dla Edukacji”, Stowarzyszenie AGAPE. Wydarzenie odbywało się na terenach zielonych za Areną Lublin. Wolontariusze przeprowadzili zabawy ruchowe na świeżym powietrzu z wykorzystaniem worków do skakania, gumy, liny do przeciągania, a także zabawy biegane, takie jak: 1,2,3 Baba Jaga patrzy, berek, krowo jakie mleko dajesz i wiele innych.

Objazdowe zabawy podwórkowe - kwiecień-grudzień 2018

Udział w IV edycji programu „Decydujesz, pomagamy” organizowanym przez Fundację Tesco i Fundację Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”. W ramach programu uzyskaliśmy grant, z którego zorganizowaliśmy bezpłatne animacje dla uczestników (dzieci i dorosłych) pt. „Objazdowe Zabawy Podwórkowe”. Spotkania odbywały się raz w tygodniu  na 7 różnych osiedlach dzielnicy LSM w Lublinie. Na wskazanych placach zabaw mobilni animatorzy przeprowadzili zabawy zarówno ruchowe, jak i z zastosowaniem kredy, gumy do skakania, kapsli, skakanek. Dodatkową atrakcją było przeciąganie liny, a także skoki w workach.

Warsztaty parafialne - 11.03 i 18.03 2018

Przeprowadzenie warsztatów wielkanocnych w Parafii pod wezwaniem św. Józefa w Lublinie. Celem głównym było wykonanie zajączków wielkanocnych z wykorzystaniem doniczek i innych materiałów plastycznych oraz zapoznanie tradycjami związanymi z okresem tych świąt. Uczestnicy poznali różne eksperymentalne techniki barwienia jajek wielkanocnych, a efektem finalnym stało się stworzenie własnej pisanki.