Objazdowe Zabawy Podwórkowe - lipiec/sierpień 2019

Objazdowe Zabawy Podwórkowe to autorski projekt Fundacji Dwa Ognie, który zakłada cykl bezpłatnych animacji dla dzieci. Mobilni animatorzy przyjadą na osiedlowe place zabaw i boiska, by wciągnąć zarówno dzieci, jak i dorosłych do wspólnych zabaw, takich jak: berek, „1,2,3 Baba Jaga patrzy” czy chowany oraz wielu innych z użyciem kredy, skakanek, gumy do skakania, kapsli itp.

Już wkrótce podamy dokładne lokalizacje i daty gdzie będzie można nas spotkać. Informacji będzie można szukać na bieżąco na naszy fun page www.facebook.com/fundacja2ognie/

Kampania społeczna #ZARAZ Jak z tym walczyć?

Kampanii społeczna jest obecnie naszym najważniejszym zadaniem.

Pierwszy etap rozpoczął się 21.05 gdy w przestrzeni miasta Lublin i w mediach społecznościowych pojawiło się tajemnicze hasło #ZARAZ. Napis lawinowo pojawił się na plakatach w budynkach, na stronach internetowych i kontach FB lubelskich szkół i przedszkoli, żłobkach, jednostek MOPRu, Instytucjach kultury, a nawet w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym. To co wydarzyło się gdy do sieci trafił nasz spot kampanii społecznej przeszło nasze najśmielsze oczekiwania.

W pierwszych 3 dniach kampanii na Facebooku Fundacji film w sposób organiczny dotarł do ponad  1 000 000 odbiorców.

Obecnie (stan na 11.06.2019) jest już ponad 3,8 MILIONA  i nadal rośnie!  Dzięki temu trafił do mieszkańców całej Polski.

Celem kampanii jest pokazanie jak duży wpływ na spłycenie relacji domowych i jakości komunikacji w rodzinie ma fakt, że żyjemy w coraz bardziej cyfrowym świecie. Najbardziej jest to widoczne w zachowaniu dzieci, które mając niewłaściwy wzorzec postępowania wpajany od najmłodszych lat, powielają go w przyszłości.

Takim właśnie wzorcowym przykładem jest słowo “ZARAZ”, którym posługujemy się wszyscy bez względu na wiek. Punktujemy jednak dorosłych. Liczymy na to, że rodzice zaczną zwracać baczniejszą uwagę na komunikację i docenią czas spędzony razem z dziećmi. Dążymy do tego by zmotywować ludzi do aktywnego spędzania czasu z rodziną oraz promowanie takiej postawy w lokalnym środowisku.

Więcej na www.zaraz.eu

Koordynator: Agnieszka Studnicka-Siuda